manja slova veća slova

Župan Željko Kolar posjetio u petak Udrugu umirovljenika u Zlataru

Udrugu umirovljenika u Zlataru posjetio je danas krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Povod je bilo pismo zamolbe, koje je Udruga uputila županu, potaknuta tragedijom u Domu za starije i nemoćne osobe "Zelena oaza" u Andraševcu.

Pismom je Izvršni odbor udruge zatražio od župana pokretanje nadzora u svim privatnim domovima za starije i nemoćne u Krapinsko-zagorskoj županiji te se također predlaže županu da odredi vrijeme provedbe nadzora u domovima te da o nalazu putem konferencije za medije obavijesti javnost.

"U znak pijeteta prema žrtvama u Domu u Andraševcu, i zbog iskazanog interesa Udruge umirovljenika Zlatar smatrao sam da je dobro da dođem osobno u udrugu i da objasnim koje su ovlasti županije, što smo mi mogli i što smo poduzeli, kako se takva tragedija nikad više ne bi dogodila", izjavio je nakon sastanka župan.

"Ono što smo mogli to smo i napravili, da na temelju zahtjeva korisnika doma, izađemo na teren pogledamo da li postoje uvjeti za obavljanje djelatnosti i da izdamo rješenje za uvjete obavljanja usluge. S tim rješenjem budući pružatelj usluge odlazi u Ministarstvo demografije i upisuje se u upisnik pružatelja usluga. U tom trenutku kad se upisao zapravo ima dozvolu za rad i od tog trenutka za kontrolu njegova rada je nadležna inspekcija nadležnog Ministarstva. Županija je još nadležna ako se zatraži proširenje kapaciteta te ako bi stranka podnjela zahtjev da se obiteljski dom zatvori", objasnio je župan te ponovio još jednom procedure koje su provedene za dozvole rada Doma "Zelena oaza", na adresi Dolinska 8, dok za objekte na drugoj adresi, gdje se dogodila tragedija, zahtjevi na županiju nikad nisu ni upućeni.

Što se tiče prijedloga Udruge umirovljenika Zlatar da se provede nadzor nad svim domovima župan je objasnio da Županija ne može provoditi nadzor, jer za to nije nadležna.

"Međutim u suradnji smo i u kontaktu s nadležnim ministarstvom, dostavljamo dodatne podatke koje je ministarstvo tražilo i vjerujem da će ministarstvo povećati broj inspektora i da će u što kraćem roku obići sve pružatelje usluga na području KZŽ, bez obzira da li su registrirani kao obiteljski domovi ili kao ustanove i da ću tražiti da me pismeno obavijeste o tome, a nakon toga ću taj nalaz inspekcije proslijediti i Udruzi umirovljenika Zlatar, koja me to i tražila", rekao je župan.

"Ono što mi je izuzetno bilo bitno danas je da osobno porazgovaram s ljudima, da im objasnim čitav postupak i drago mi je što su se oni već i prije informirali o tome koje su čije ovlasti, a još je važnije što postoji ineteres da se složi sustav u kojem se takve stvari nikad više ne bi mogle dogoditi", zaključio je župan.

Nakon sastanka predsjednik Udruge umirovljenika Zlatar, Željko Slunjski izrazio je zadovoljstvo što se župan odlučio osobno doći i odgovoriti umirovljenicima.

"Vrlo smo ugodno iznenađeni što je župan tako promptno reagirao. Dobro je primiti dopis, ali odgovoriti dopisom na dopis bilo bi manje učinkovito nego u komunikaciji čuti živu riječ. Detaljno je obrazložio što je u čijoj nadležnosti, što je ova tragedija pobudila na državnoj razini, što će se mijenjati. Na stranici KZŽ objavit će se popis svih domova u našoj županiji, s brojem korisnika koje mogu zbrinuti", naveo je predsjednik udruge.

Tijekom jednosatnog sastanka, na kojem su bili i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, Martina Gregurović Šanjug i zamjenik gradonačelnice Stanko Majdak, župan je odgovarao i na druga pitanja članova i članica Izvršnog odbora udruge, među ostalim i o zdravstvenoj zaštiti u sklopu ispostava Doma zdravlja KZŽ, nedostatak liječnika i druga pitanja koja muče umirovljeničku populaciju.


Posjet Zlataru bila je prilika da župan kratko obiđe i Udrugu osoba s invaliditetom KZŽ, gdje su mu predsjednik Krunoslav Krušelj i tajnica Zdenka Valjak, predstavili aktualne projekte. Uz pohvalu što su aktivni i koriste raspoložive natječaje, župan je istaknuo kako u svojem radu, uvijek mogu računati i na pomoć Krapinsko-zagorske županije.

 


(Ovi tekstovi i fotografije podliježu zaštiti autorskih prava. Neovlašteno preuzimanje ili neovlašteno korištenje bilo kojeg teksta ili fotografije smatrat će se kršenjem autorskih prava i bit će podložno tužbi.)
17.01.2020. (13:14)
RZL

U OŠ Marija Bistrica u četvrtak je održan sastanak Radne skupine Futura - skupine za poticanje darovitosti kod djece. Sastanku je prisustvovala zamjenica župana Jasna Petek, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje Mirjana Smičić Slovenec i desetak članica i članova Future. Dogovorene su aktivnosti do kraja ove, ali i za sljedeću školsku godinu. Kao i svake godine, obilježit će se Dan darovite djece 21. ožujka, stručnim usavršavanjima. Organizirat će se dvije edukacije za odgojno-obrazovne djelatnike koji rade s darovitim učenicima: SENG metoda (Supporting emocional needs of gifted) i predavanje „Unutarnji svijet darovite djece“.
18.01.2020. (11:58) ...otvori...

Veliko je zanimanje za kratak neformalan i besplatan tečaj španjolskog jezika koji će se, u organizaciji Mreže udruga Zagor, održavati u Centru za mlade Krapinsko-zagorske županije u Zaboku. Potvrđuje to i velik broj prijava zainteresiranih, odnosno informacija organizatora da su prijave za pohađanje tečaja već zatvorene, iako su prvo bile otvorene do 24. siječnja. Tečaj se organizira u sklopu projekta “Dva volontera za lokalnu zajednicu” koji je financiran u okviru Erasmus+ programa.
18.01.2020. (11:56) ...otvori...

Košarkaši Zaboka večeras igraju utakmicu 16. kola HT Premijer lige, a u goste im dolazi Hermes Analitica iz Zagreba. „Analitičari“ imaju omjer pobjeda i poraza 1-14, a ta jedina pobjeda izborena je upravo protiv Zaboka. Zagrepčani od tada nisu nikoga pobijedili, redom nižu uvjerljive poraze i nalaze se na posljednjem 12. mjestu ljestvice sa 16 bodova, dok je Zabok osmi s 21 bodom. Utakmica počinje u 19 sati u zabočkoj Gradskoj sportskoj dvorani.
18.01.2020. (11:54) ...otvori...
Utakmicama seniora po skupinama nastavljen je jučer Zimski kup Nogometnog saveza KZŽ za registrirane klubove i igrače, koji se, u organizaciji NK Mladost, igra u gradskoj sportskoj dvorani u Zaboku. Jučer su postignuti ovi rezultati: Pregrada-Oroslavje 1:1, Mladost Z –Zagorec VT 2:0, Straža–Sloga 8:2, Pregrada–Golubovec 1:2, prva ekipa Rudara DZ–Toplice 5:1, Omladinac–Desinić 1:2, Tondach-druga ekipa Rudara DZ 3:0 i Ivančica–Mladost B 8:1. Turnir su danas nastavili veterani, a od 15 sati su na rasporedu ponovo seniori. Sastaju se zlatarski Oštrc i Mladost B, Milengrad i Đalski, Jedinstvo 2 i Vatrogasac, INKOP i Desinić, Klanjec i Sloga,
18.01.2020. (11:52) ...otvori...

Uskoro prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je da u proljeće kreću prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Nacrt programa trenutno je na javnom savjetovanju, pa Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poziva građane da se uključe u raspravu svojim prijedlozima. „Stalno su nam stizali
...otvori... 17.01.2020. (10:17)

OPĆINA ZLATAR BISTRICA OVE GODINE ZA UDRUGE DAJE 380 TISUĆA KUNA

Općina Zlatar Bistrica objavila je javne pozive za prijavu programa/projekata udruga u 2020. godini, za koje je predviđeno ukupno 380 tisuća kuna. Najviše je određeno za udruge u sportu, 205 tisuća kuna, uz to da je 175 tisuća za provedbu programa/projekata, a 30 tisuća za istu namjenu davanjem u narava. Maksimalni iznos potpore je
...otvori... 17.01.2020. (13:07)

NOĆ MUZEJA U ZLATARU

Zlatarska Galerija izvorne umjetnosti i Grad Zlatar i ove će se godine uključiti u tradicionalnu manifestaciju NOĆ MUZEJA, koja će se održati u petak, 31. siječnja. Manifestacija će se ove godine održati jubilarni 15. put u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim
...otvori... 17.01.2020. (13:04)

U NEDJELJU GODIŠNJA SKUPŠTINA SD LASTAVICA ZLATAR

Ove će se nedjelje, 19. siječnja održati redovita godišnja skupština Sportskog društva Lastavica Zlatar, koja će imati dijelom i karakter izvanredne izborne skupštine radi biranja novog tajnika Društva. Tijekom rada skupštine blagajnik će članovima podnijeti financijsko izvješće za 2019., a
...otvori... 17.01.2020. (12:59)

ZIMSKO NOGOMETNO PRVENSTVO SENIORA I VETERANA NS KZŽ

Jučer je počelo Zimsko nogometno seniorsko i veteransko prvenstvo za registrirane klubove Nogometnog saveza KZŽ. Igra se u Gradskoj sportskoj dvorani u Zaboku, a domaćin je NK Mladost. U prvim utakmicama postignuti su ovi rezultati: Tondach-Jedinstvo 1 4:1, Milengrad-Jedinstvo 2 1:1, Đalski-Vatrogasac 3:1 i Stubica-Rudar DZ1 0:1. Prvenstvo se
...otvori... 17.01.2020. (12:57)

Obnovljena mrtvačnica u Maču

Završeni su radovi na uređenju i opremanju mrtvačnice u Maču. Uređenje je obuhvatilo sve pripremne radove te kompletnu demontažu i uređenje postojećeg unutrašnjeg prostora, postavljena je nova stolarija i rasvjetna tijela, te su izvedeni radovi na vodovodu i odvodnji. Time je mrtvačnica u Maču napokon dobila
...otvori... 17.01.2020. (09:50)

OTVOREN 4. FOTO NATJEČAJ HRAŠĆINA U OKU

Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina jučer je objavio 4. foto natječaj "Hrašćina u oku". Riječ je o natječaju za izbor najboljih digitalnih fotografija koje prikazuju zanimljive i skrivene detalje kulturne i prirodne baštine, zaboravljene običaje i tradiciju s područja općine Hrašćina. Tema
...otvori... 16.01.2020. (15:56)

Tomi Valjaku sezona dobro počela

Mladom zlatarskom skijašu Tomi Valjaku, učeniku osmoga razreda zlatarske Osnovne škole Ante Kovačića, skijaška je sezona dobro počela. Na prvom ovogodišnjem slalomu za kadete, održanom prije dva dana u austrijskom skijalištu Weinebeneu, kao član Ski kluba Zagreb, osvojio je prvo mjesto. Za svoje sportske
...otvori... 16.01.2020. (13:27)

Zabočki web dizajneri u Barceloni

Učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom "Iskustveno učenje: iz simulacije u stvarnost", otputovali su u Barcelonu. Dvadeset učenika smjera web dizajn, boravit će tamo na dvotjednoj stručnoj praksi, gdje će na imati priliku upoznati radno iskustvo stvarnog poslovnog
...otvori... 16.01.2020. (12:33)

Premještene korisnike iz Andraševca u Domu Lobor-grad posjetio gradonačelnik Oroslavja

Dom za odrasle osobe Lobor-grad posjetili suu srijedu Emil Gredičak, gradonačelnik grada Oroslavja i Josip Horvat, zamjenik načelnice Općine Lobor. Prilikom posjete obišli su korisnike koji su premješteni iz Obiteljskog doma „Zelena oaza“ na stacionarne odjele Doma Lobor-grad. Razgovarali su s njima o tome jesu li
...otvori... 16.01.2020. (12:29)

Rodilište OB Zabok dobilo novi inkubator

Odjelu ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok predan je novi prijenosni inkubator koji je kupljen sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji Udruge "Ponos domovine". Na donaciji je udruzi zahvalio ravnatelj bolnice Tihomir Vančina, a zahavalio je i Krapinsko-zagorskoj županiji na potpori u ovoj akciji i pomoći u radu bolnice
...otvori... 16.01.2020. (12:26)

Završile akcije darivanja krvi GD CK Zlatar

Završio je trodnevni ciklus dobrovoljnog darivanja krvi koji je u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar. Zadnjeg dana ciklusa, u srijedu, akcija je održana u Zlatar Bistrici, gdje se odazvao 141 darivatelj, od toga dva nova. Zbog zdravstvenih razloga odbijeno ih je
...otvori... 16.01.2020. (08:47)

Vincekovo u Mariji Bistrici

Udruga vinogradara Marija Bistrica organizira Vincekovo u Mariji Bistrici, tradicionalnu manifestaciju kojom se obilježava početak vinogradarske godine. Održat će se ove subote, 18. siječnja. Okupljanje sudionika je u 12 sati na Trgu pape Ivana Pavla II, odakle se kreće do lokacije ovogodišnje ceremonije, u Podgorje Bistričko, na
...otvori... 16.01.2020. (08:52)

Obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Danas je 28. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti, na današnji dan prije dvadeset i osam godina, Republika Hrvatska je postigla međunarodno priznanje svoje neovisnosti, čime joj je priznato mjesto među slobodnim nacijama. Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992. godine,
...otvori... 15.01.2020. (10:53)

Prvi pub kviz u Tuhlju

U organizaciji Športskog društva Tuhelj ove subote, 18. siječnja, održat će se prvi pub kviz u Tuhlju. Početak je u 18:30 sati, a kviz će se održati u caffe - baru Monaco. Sudjelovanje je besplatno, a tri najuspješnije ekipe očekuju lijepe nagrade. Ekipe trebaju imati minimalno dva i maksimalno pet članova, a prijavite
...otvori... 15.01.2020. (10:46)


Live Cam CroatiaTop 5
SIJEČANJ 2020.


Anketa
KAKVE KOLAČE VOLITE ZA BLAGDANE?     


Izreka tjedna
PROŠLA BABA S KOLAČIMA!