manja slova veća slova

Krapinsko-zagorska županija ima 10 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite i Župana Krapinsko-zagorske županije održana je u ponedjeljak, 13. srpnja 2020. godine, ispred Poslovno-tehnološkog inkubatora u Krapini.

Načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelo Ferek-Jambrek izvijestio je kako trenutno na području Krapinsko-zagorske županije ima 10 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. „U protekla 24 sata evidentirana je jedna novobooljela osoba, a kada gledamo od petka imamo tri novoevidentirane osobe: dvije s područja Krapinskih Toplice i jedna s područja Krapine“ – rekao je načelnik Stožera Ferek-Jambrek te napomenuo kako je jedna od ovih 10 osoba kao pozitivna evidentirana više od 14 dana te bi se zbog toga prema važećim preporukama trebala brisati iz evidencije aktivnih slučajeva zaraze, no da isto nije učinjeno jer se ona još uvijek nalazi u bolnici.

SPECIJALNA BOLNICA U KRAPINSKIM TOPLICAMA

Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije rekla je kako su među pozitivnim osobama i dva zaposlenika Specijalne bolnice za medicinsku rehabitiaciju Krapinske Toplice. „Osoba je 6. srpnja radila na trijažom prijmu na ulazu kod hitne internističke ambulante. Nakon posla je razvila simptome bolesti. Epidemiološkom obradom su u samoizolaciju stavljena 4 obiteljska kontakta te 1 osoba s posla koja je bila rizičan kontakt, dok su sve osobe koje su taj dan prošle kroz trijažni prijam kontaktirane ili će biti kontaktirane s uputama za daljnje postupanje. Napominjem da to nisu rizični kontakti – naime trijaža se odvijala na otvorenom te se vršila za zaštitnom opremom i uz fizički razmak“ – naglasila je dr. Mahmutović te dodala kako  je 12. srpnja testirano 6 kontakata – 5 zaposlenika i 1 obiteljski kontakt od prvo oboljele osoba te je za obiteljski kontakt, koji je ujedno i zaposlenik Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, stigao pozitivan nalaz. „Epidemiološka obrada Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je u tijeku. U izolaciju stavljeno je 8 osoba koje će se danas testirati. Na mjestima ekspozicije provest će se dezinfekcija prostora, a predložene su i sve mjere prevencije i sprečavanja širenja bolesti u ustanovi. Bolnica je prema sadašnjoj epidemiološkoj slici sigurna za pacijente te može nastaviti s radom“ – naglasila je dr. Mahmutović te dodala da će se u slučaju pogoršanja epidemiološke slike ponovno će se raditi procjena rizika rada ustanove te da će o tome svi biti pravovremeno obaviješteni.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić istaknula je sa je, s obzirom na puni opseg rada i broj ljudi koji dolaze u ustanovu, bilo je samo pitanje dana kada će se desiti ovakva situacija. „Ono što je svakako pozitivno, je da taj zaraženi djelatnik nije dalje prenio zarazu u bolnicu, već samo doma.  U tijeku su testiranja i više djelatnika nego su okarakterizirani ako rizični kontakti i do sutra ujutro najkasnije očekujemo njihove nalaze“ – rekla je ravnateljica Žnidarić te apelirala na pacijente da imaju razumijevanja, jer svi koji idu na ambulantnu grupnu fizikalnu terapiju s njom će moći nastaviti tek nakon 20. srpnja. Predsjednik Povjerenstva za bolničke infekcije Ivica Šćurić dodao je da je bolnica s radom u punom opsegu počela u svibnju te su se odmah počele provoditi posebne protuepidemijske mjere. „Njihov cilj je da se na trijaži izdvoje svi koji su suspektni, a tu su i mjere unutar bolnice da se smanji kretanje pacijenata i djelatnika među odjelima i da se u slučaju pojave bolesti na najmanju moguću mjeru spriječi širenje među pacijentima i zaposlenicima“ – rekao je dr. Šćurić te naglasio kako se kontaktiraju pacijenti koji su taj dan prošli kroz bolnicu, dok su osobe koje su bili rizični kontakti stavljene su u samoizolaciju.

PRDRŽAVAJTE SE UPUTA – NE RUKUJTE SE, DRŽITE RAZMAK, NOSITE MASKE

Župan Željko Kolar istaknuo je važnost jasnih protokola oko ponašanja u zdravstvenim ustanovama te pridržavanja epidemioloških uputa Stožera „Dogodilo se ono što smo na neki način i očekivali. Zbog blizine Zagreba i broja zdravstvenih ustanova i iz socijalne skrbi, jednostavno je bilo nemoguće očekivati da ćemo se održati bez korona pozitivnih. Bitno je da su protokoli poznati i da smo poduzeli apsolutno sve mjere, te da ih se naši djelatnici pridržavaju. Da to nije tako, mi bi nakon ovoga u Krapinskim Toplicama imali daleko veći broj zaraženih i kontakata“ – rekao je župan Kolar te dodao: „Mi svaki dan ponovno apeliramo na ljude da se pridržavaju uputa Stožera koje su sada, bar što se tiče nošenja maski, jasne. Morat ćemo se prilagoditi novom normalnom. Ovo očito nije sezonska bolest i ne znamo što nas čeka na jesen i zimu. Preporuke su uvijek iste – pridržavajte se uputa, ne rukujte se, držite razmak i nosite maske. Čim manje kršenja uputa, to će biti i manje restrikcija i bit će nam jednostavnije živjeti i raditi“ – proučio je župan Kolar.

Voditelj Službe civilne zaštita Krapina 112 osvrnuo se na provođenje nekih od važećih epidemiolških mjera: „Tim koji se sastoji od inspektora službe civilne i policijskog službenika obilazi noćne klubove i ugostiteljske objekte s produženim radnim vremenom i kontrolira pridržavaju li se preporuka navedenih u odluci“ – kazao je voditelj Cigula te dodao kako su organizatori okupljanja s više od 100 sudionika dužni Županijski centar 112 obavijestiti o mjestu, vremenu i svrsi okupljanja, kao i podatke o kontakt osobi i očekivanom broju sudionika.

OB ZABOK i DOM ZDRAVLJA

Zamjenica ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Ljiljana Družinec Hršak rekla je: „Opća bolnica Zabok je u skladu s epidemiološkom situacijom pojačala mjere na trijažnom pultu na ulazu u bolnicu. Zasada smo u skladu s reaktivacijom zadržali obim poslova koji je dogovoren. Svakodnevno je u izolaciji sve veći broj pacijenata koji imaju simptome i zahtijevaju uzimanje uzoraka. Ukupno je tijekom vikenda u uzeto 111 uzoraka, svi su bili negativni. Tri su osobe u izolaciji i čeka se nalaz brisa. Zasada je bolnica sigurna i apeliramo na pacijente koji dolaze u bolnicu da daju točne podatke na trijažu radi sigurnosti za bolesnike koji leže u bolnici i rizične pacijente kako ne bi došlo do proboja epidemije“ – poručila je zamjenica ravnatelja OB Zabok Ljiljana Družinec Hršak.

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dogan kazala je kako svi liječnici Doma zdravlja rade osim jednog pozitivnog. „On se zarazio obiteljskom transmisijom te se nadam da će se nakon testiranja u petak vratiti na posao. I dalje imamo kontrolirani ulaz u naše zdravstvene ustanove i ljude koji rade trijažu te zasad možemo biti zadovoljni sa situacijom u Domu zdravlja“ – poručila je ravnateljica Dogan te dodala kako će se u slučaju potrebe otvorit i posebna COVID ambulanta.


(Ovi tekstovi i fotografije podliježu zaštiti autorskih prava. Neovlašteno preuzimanje ili neovlašteno korištenje bilo kojeg teksta ili fotografije smatrat će se kršenjem autorskih prava i bit će podložno tužbi.)
13.07.2020. (13:36)
RZL

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, u Zlataru će se u srijedu, 5. kolovza, održati prigodna svečanost, odnosno predstavnici Grada Zlatara te braniteljskih udruga položit će vijenac i upaliti svijeće kod Spomen križa na gradskom groblju u 10 sati. Nakon toga predviđen je odlazak u Belec, gdje se održava glavno župno proštenje uz blagdan Gospe Snježne, koja je ujedno zaštitnica Krapinsko-zagorske županije. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić. Kao i prethodnih godina, u tradiciji iskazivanja pobožnosti Gospi Snježnoj, uz vjernike belečke i
04.08.2020. (13:37) ...otvori...

Lokalnoj akcijskoj grupi Prigorje-Zagorje, čije su članice i općine Budinščina, Hrašćina i Konjščina, odobren je novi projekt iz Programa Europa za građane - Mreža gradova, ukupne vrijednosti 118.440 eura. Naziv projekta je "Europska budućnost mladih u ruralnim područjima", a provodit će se s partnerskim udruženjima iz Slovenije, Mađarske, Srbije, Makedonije i Estonije. Trajat će dvije godine i planira se održati pet događanja. Ujedno, Upravni odbor LAG-a Prizag nedavno je donio i odluku o odabiru projekata prijavljenih na drugi natječaj za Potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Odobreno je šest projekata, ukupne financijske potpora
04.08.2020. (13:33) ...otvori...

Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba, objavio je Stožer civilne zaštite KZŽ. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 13. Za 50 uzoraka čekaju se rezultati testiranja
04.08.2020. (13:31) ...otvori...

Među općinama koje će za sljedeću školsku godinu sufinancirati nabavu radnih bilježnica za učenike osnovnih škola je i Mihovljan. Zajedno s KZŽ, općina će sufinancirati radne bilježnice za sve učenike od 1. do 8. razreda. Popis radnih bilježnica dostavlja Osnovna škola te će se s najpovoljnijim dobavljačem sklopiti ugovor o nabavi. Radne bilježnice bi trebale biti dostavljene u Osnovnu školu Mihovljan najkasnije u prvom tjednu nove školske godine. S obzirom da se nabava udžbenika od prošle godine financira iz državnog proračuna, roditelji ove godine trebaju nabaviti samo još dodatni radni materijal, odnosno atlas, te likovnu
04.08.2020. (10:26) ...otvori...

Udruga mladih Feniks provodi program Zaželi

Udruga mladih Feniks iz Oroslavja uključena je u program „Zaželi – zapošljavanje žena”, te su im od Ministarstva rada i mirovinskog sustava odobrena sredstva za drugu fazu provođenja projekta zapošljavanja žena. Preko programa planira se zaposliti 20 žena, na razdoblje od 12 mjeseci, a projekt će se provoditi
...otvori... 04.08.2020. (10:42)

Izbor naj-volontera i volonterske akcije za 2019. godinu

Krapinsko-zagorska županija otvorila je glasanje za izbor naj-volontera i volonterske akcije za 2019. godinu, koji se provodi u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO. Na javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu priznanja pristiglo je ukupno 11 prijava, od kojih je 10 ispunilo propisane uvjete i ušle su u drugi krug izbora, u
...otvori... 03.08.2020. (09:56)

25. Croatia Cup od 7. do 9. kolovoza u Velikom Trgovišću

U organizaciji Streljačkog društva Veliko Trgovišće, pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije u Velikom Trgovišću će se od 7. do 9. kolovoza održati 25. Croatia Cup, međunarodno natjecanje u gađanju samostrelom FIELD. Nastupit će ponajbolji hrvatski reprezentativci, a osim domaćih natjecatelja očekuju se i
...otvori... 04.08.2020. (10:27)

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

U Krapini je ove nedjelje svečanim programom obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. godišnjica Vojno – redarstvene operacije “Oluja“. Program je održan pod pokroviteljstvom i uz potporu Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine, u organizaciji braniteljskih udruga
...otvori... 03.08.2020. (10:10)

Sportske igre branitelja u Bedekovčini

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice Vojno – redarstvene operacije Oluja, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina organizirala je jučer na prostoru svojeg jezera, prvi dioSportskih igarabranitelja, koje će se nastaviti i u srijedu, 5. kolovoza.
...otvori... 03.08.2020. (10:42)

Dani sporta i zabave u Poznanovcu

NK Inkop iz Poznanovca proteklog vikenda organizirao je seniorski nogometni turnir, pod nazivom Dani sporta i zabave, a naslov pobjednika osvojio je Klanjec, koji je u finalu, na penale s 4:3 pobijedio ekipu Rudara iz Dubrave Zabočke. U regularnom dijelu bilo je 0:0. Za treće mjesto pucani su samo penali, između Inkopa i Tondacha, a bolji je,
...otvori... 04.08.2020. (07:44)

Općina Bedekovčina izmijenila je Javni natječaj za programe i projekte udruga

Općina Bedekovčina izmijenila je Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga, a promjena se odnosi na iznose koji će se odobravati udrugama iz općinskog proračuna. Ukupno planirana vrijednost natječaja je 128.100 kuna. Od toga za područje kulture osigurano je 58.800 kuna; za područje poljoprivrede i gospodarstva 14.700 kuna
...otvori... 03.08.2020. (10:24)

ASFALTIRANJE NERAZVRSTANIH CESTA NA PODRUČJU GRADA ZLATARA

Treću godinu za redom na području Grada Zlatara nastavlja se asfaltiranje nerazvrstanih cesta po gradskim naseljima. Nakon odabranih dionica jučer je izabran izvođač i potpisan Ugovor za asfaltiranje 6 dionica cesta. Ove godine na redu su dionice Vižanovec –Pljuščeci, Ratkovec-Vinska ulica, Donja Batina–Kušeki,
...otvori... 01.08.2020. (12:30)

U Hrvatskoj 36, u KZŽ bez novooboljelih

U Krapinsko-zagorskoj županiji u nedjelju nisu evidentirane novooboljele osobe od koronavirusa. Trenutni broj aktivnih slučajeva je 13.  U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) danas ukupno 738. Među njima je 131 pacijent na
...otvori... 02.08.2020. (14:18)

JEDAN NOVOZARAŽENI U KZŽ

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom, priopćio je Stožer civilne zaštite KZŽ. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 13.
01.08.2020. (12:54)

OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE OLUJE U KRAPINI

Braniteljske udruge s područja Krapinsko–zagorske županije i ove će godine uz pokroviteljstvo i potporu Krapinsko–zagorske županije i Grada Krapine, organizirati svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i godišnjice Vojno-redarstvene operacije „Oluja“. Program
...otvori... 01.08.2020. (10:50)

ŽARKO TUŠEK PREDSJEDNIK, ŽELJKO PAVIĆ POTPREDSJEDNIK SABORSKOG ODBORA

Izborom 20-ak svojih odbora i izaslanstava Hrvatski je sabor u petak zaključio rad prve sjednice i zastupnici odlaze na ljetnu pauzu. Druga izvanredna sjednica planirana je za 2. rujna. U odbore su izabrani zagorski saborski zastupnici. Tako je predsjednik županijske organizacije HDZ Krapinsko-zagorske županije, saborski zastupnik Žarko
...otvori... 01.08.2020. (12:28)

MJERE POTPORE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA ZA SRPANJ I KOLOVOZ

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je nastavak mjere Potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj i kolovoz. Korisnici mjere su zaposlenici, a prijavitelji poslodavci. Novost je da su dodane djelatnosti: prijevoza, skladištenja, ugostiteljstva, događanja, umjetnosti i zabave. Potpore se dodjeljuju trgovačkim društvima,
...otvori... 01.08.2020. (12:25)

POTPORE U POLJOPRIVREDI OPĆINE MARIJA BISTRICA

Općine Marija Bistrica objavila je javni poziv za dodjelu potpora u poljoprivredi u ovoj godini. Dodjeljuju se bespovratne potporeza tri mjere - Razvoj stočarstva, Očuvanje stočarske proizvodnje i Razvoj poljoprivredne proizvodnje. Potpore mogu dobiti fizičke/pravne osobe, obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik koja imaju
...otvori... 01.08.2020. (12:24)

DONOSI SE PROGRAM ZAŠTITE DIVLJAČI OPĆINE ZLATAR BISTRICA

U prostorijama Općine Zlatar Bistrica u ponedjeljak je od strane Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, uz nazočnost općinskog načelnika Žarka Miholića i stručnog suradnika Lovačkog saveza KZŽ, obavljen pregled elaborata “Program zaštite divljači za Općinu Zlatar Bistrica”.
...otvori... 01.08.2020. (12:23)


Live Cam CroatiaTop 5
KOLOVOZ 2020.


Anketa
GDJE TROŠITE DANE GODIŠNJEG?

     


Izreka tjedna
Novac nikoga nije učinio bogatim. L. A. Seneka